07 August 2009   |   [4 comentarii]
De-a lungul scurtei istorii a Cinema-ului, exista filme uitate si subevaluate, care datorita ignorantei raman niste piese pentru colectionari.

Asadar, temporar, loviti de amnezie, evitam titluri sonore si savuram pe indelete niste povesti marginale. 

Tipic pentru dezamagirea si confuzia post Vietnam si Watregate, filmul din 1973, Scarecrow, regizat de Jerry Schatzberg, aduna istoriile marunte ale unui fost puscarias cu planuri si ale unui ratacit cu un cadou pentru fiul pe care nu l-a vazut niciodata. Chiar daca misterul sperietorii de ciori nu intarzie sa fie dezvaluit, cele doua personaje se descopera cu stangacii si grozavenii intr-un rasu’-plansu’ molipsitor, pentru care fiecare amanunt devine piatra de incercare.

Ramanem in estetica detaliului si in filmul din 1974 al lui Francis Ford Coppola, The Conversation, si teoretizam despre responsabilitate, rigoare si aparente in povestea unui profesionist intr-ale convorbirilor private, naucit si obsedat de o conversatie cu consecin?e catastrofale. Coppola parcurge minutios o singura constiinta, haituita de vina, neputinta si supozitii, fara sa judece slabiciunile sau excesele, deopotriva atinse de paranoia si bun-simt.

Pentru Martin Scorsese paranoia si normalitatea culturii urbane genereaza in filmul After Hours, din 1985, un razboi isteric si surd intre asteptarile firesti si realitatile schizoide din viata unui tanar tarat printr-o noapte kafkiana. Iadul nocturn in care este aruncat vinovatul fara vina atinge corzile nevrotice ale absurdului revoltator sau ale coincidentelor improbabile care te abandoneaza din timp in timp intr-un ras usor isteric sau icnete de solidaritate cu nenorocitul omule?.

Parcurgeti cu pofta aceste drumuri nemarcate si savurati popasurile!Ileana Bîrsan
Comentarii (4)
Mihaicu - 21 Mai 2010, 13:02
After Hours este intr-adevar un film superb... l-am avut pe o caseta video pe vremuri... desi au trecut ceva ani e la fel de bun. Si sare in ochi diferenta de substanta si calitate a scenariului fatza de sutele de filme de 2 bani facute astazi...
Marius - 25 Aprilie 2010, 22:41
Te rog.. renunta la acest aer de "intelectuala" si acest limbaj aberant. In loc sa faci oamenii sa citeasca cu placere articolul mai mult ii alungi.. Faptul ca ai scris despre 3 filme, este deajuns? Ma gandeam ca o sa gasesc o adevarata lista aici, insa nu sunt decat aceste 3 filme cu un limbaj care denota o dorinta frustranta de a arata ca esti cultivata. Ideea pana la urma este sa spunem oamenilor care filme au un mesaj de spus. O poveste frumoasa, imagini frumoase, care te fac sa simti emotiile din film Mai propun si eu cateva filme (de colectionari).. daca-mi este permis. Izgnanie facut de Andrei Zvyagintsev Ostrov - Pavel Lungin Hwal - Kim Ki Duk The piano - Jane Campion The Birth of a Nation - D.W. Griffith (1915) The Apartment - Billy Wilder - 1960 Les poupées russes - Cédric Klapisch Die Fälscher - Stefan Ruzowitzky (desi e mai cunoscut.. merita vazut) Tango - Carlos Saura - 1998 (imaginea filmului este superba. Scenariul nu te lasa pe spate) Ashes and Snow - Gregory Colbert 0 2005 (Film de imagine plin de simbolistica) etc.. etc... Ps. Detalii gasiti pe imdb. Vizionare placuta!
Ileana - 14 Septembrie 2009, 21:52
Eu sper ca macar The Conversation sa iti fi spus ceva. Si chiar e pentru colectionari, pentru ca multi au auzit de el, au impresia ca stiu, dar nu l-au vazut. In fine... Chiar te invit sa scrii doua vorbe despre film si poate asa ma mai dezmortesc si eu, desi nu vad unde te-ai impiedicat.
Oana - 14 Septembrie 2009, 17:14
The Conversation nu mi se pare in nici un caz un film necunoscut, piesa pentru colectionari. Si daca tot incerci sa recomanzi niste filme, ai putea renunta la limbajul asta pretentios, de lemn si la ingramadiri de atribute care nu spun de fapt nimic: "paranoia si bun simt"?!
Sigur nu cel mai bun film al lui Polansky, poveste prea pu?in interesant?, în fond, ?i final previzibil.
Ciocnirea culturilor e strict partea captivanta si savuroasa a peliculei, dealtfel transpunand o drama a unei familii dezbinate
CELE MAI CITITE ARTICOLE
Nu exista articole cu aceste conditii!
CELE MAI COMENTATE ARTICOLE
Nu exista articole cu aceste conditii!